Mi az a belső levegőminőség?

Nos ez attól függ, hogy kinek tesszük fel a kérdést. A minőség, mint olyan, igen szubjektív kérdés tud lenni. A legtöbb ember számára a “belső levegőminőség” leginkább arról szól, hogy “nyissuk ki az ablakot, hadd jöjjön be egy kis friss levegő”. Mindazonáltal a belső levegőminőség jelentősen eltér, ha komfortelméleti szempontból és ha egészségügyi szempontból vizsgáljuk. A bizonyos ismeretekkel nem rendelkezők számára a belső levegőminőséget látszólag számokkal ki nem fejezhető tényezők befolyásolják. Bonyolultnak hangzik? Az is…

Pedig ez csak levegő, nem?

Nem, ez annál sokkal több. A beltérben belélegzett levegőt teljesen különbözik az atmoszférában lévő tiszta levegőtől. Miért? Egyszerűen azért, mert az épület egy zárt tér, és a szerkezetétől, rendeltetésétől függően számos dolog szennyezheti be a levegőt és veszélyeztetheti az egészségünket vagy a jóllétünket. Gyakran ezeknek nem is vagyunk tudatában.

Milyen szennyezőanyagok rontják a belső levegőminőséget?

Gyakorlatilag több ezer féle szennyezőanyag létezik, és mind más és más a világ különböző részein, függően a szerkezettől és az életviteltől. Íme néhány jellemző szennyezőanyag-forrás a nyugati világból:

A benntartózkodók – A légzésből, testünk kipárolgásából és – legfőképpen – a dohányfüstből származó szén-dioxid!:

Építőanyagok – Por, üvegszál, azbesztszálak és gázok (pl. radon és formaldehid).:

Használati termékek – A takarítószerekből, rovarirtókból, irodai berendezésekből (pl. fénymásolók, nyomtatók, ragasztók, sorkiemelők, stb.) felszabaduló mérgező gőzök és szerves illó vegyületek.:

Bútorzat – Bútorokból, szőnyegekből és festékekből felszabaduló poratkák, gázok, gőzök, szagok és melléktermékek.:

Nyirkos vagy nedves területek – Mikrobiológiai szennyezőanyagok: gombák, penész és baktériumok.

Hogyan javítható a belső levegő minősége?

Az egyik módszer a szennyezőanyag-források azonosítása és megszüntetése. Minden forrástól azonban nem tudunk megszabadulni, hiszen azok jellemzően részei az életvitelünknek és a munkánknak. A végső megoldás mindig az, hogy ezen a körülmények között hozzuk létre az optimális belső levegőminőséget. Ennek legfőbb módja az épületek légszűrésének és szellőztetésének optimalizálása. Ezt fűtéssel és hűtéssel kombinálva elérhetjük az optimális és komfortos belső levegőminőséget.

Függetlenül attól, hogy a “belső” alatt az otthonunkat, az irodát, ipari létesítményeket vagy egyéb épületeket értjük, a belső levegőminőség javításával a saját hosszú távú egészségünket és jóllétünket javítjuk.

Vissza

A Lindab
világszerte

Online is
elérhető

Az újítás alapja
a fejlesztés

Partner
a fejlődésben

Rólunk mondták

IKEA

Az IKEA soroksári áruházában, Lindab légtechnika biztosítja a kellemes légkört!

ELI-ALPS kutatóközpont

A Lindab komoly műszaki hátteret biztosított, mely kulcsfontosságú volt a projekünk sikeres megvalósulásában.

Tüskecsarnok

A Lindab Safe anyag- és energiatakarékos, gyorsan szerelhető, biztonságosan és kényelmesen üzemeltethető, tartós rendszer!

Ajánlatot kérek

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF-et.

Kérjen
ajánlatot

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF -et.

+

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Részletek
Elfogadom Elutasítom