„Tiszta levegő, egészséges munkahely”

A jó minőségű, megfelelő hőmérsékletű, nedvességtartalmú és oxigéndús levegőre folyamatosan szükségünk van. Ez az élet alapfeltétele. Hát persze, ez triviális, gondolhatnánk, de beltéri, munkahelyi környezetben ennek folyamatos biztosítása korántsem olyan egyszerű feladat. Megfelelő technikai berendezés nélkül szinte kivitelezhetetlen. Az alábbiakból kiderül, mik a hatékony a szellőztetés vagy légcsere ismérvei irodai környezetben, amikre a munkáltatóknak mindenképp érdemes odafigyelniük a higiénia fenntartása és a dolgozói megbetegedések elkerülése érdekében.

Ablaknyitás vagy szellőztető berendezés?

A beltéri szellőztetést hagyományos úton és berendezések segítségével is meg lehet oldani, azonban a két módszer hatékonysága között nagy különbség van. Míg ablaknyitásra és kereszthuzat generálására óránként szükség volna ahhoz, hogy az elhasználódott levegő távozni tudjon, és helyére friss, oxigéndús levegő áramoljon – ezt gyakran napközben is elmulasztjuk kivitelezni, éjszaka meg egyenesen nem áll módunkban ezt megtenni –, addig a szellőztetéstechnikai berendezések használatával ez automatikusan biztosított.

Hőmérséklet
A jó minőségű, hőmérsékletű, nedvességtartalmú, oxigéndús levegő folyamatos utánpótlása munkahelyeken, irodákban több okból is fontos. Az egyik ilyen a megfelelő hőérzet biztosítása. Az irodai levegő hőmérsékletének természetes vagy mesterséges beállításánál célszerű figyelembe venni a kinti levegő hőmérsékletét – nyári kánikula idején a szervezetet sokként érheti a túlhűtött levegő, valamint az általános testi komfortérzet biztosítását. A beltéri levegő hőmérsékletét a legegyszerűbben szellőztető és/vagy klímaberendezésekkel érdemes beállítani, hiszen így tartósan fenntartható és ellenőrizhető.

Minőség
Arra is érdemes ügyelni, hogy a levegőcsere során bejutó levegő kellően tiszta, azaz szennyező-, káros vagy veszélyes kémiai anyagoktól mentes legyen. Természetes szellőztetés esetén ez azt jelenti, hogy a friss levegőnek járműforgalomtól (közúttól) legalább 8-10 méter távolságból, illetve a terepszint felett legalább 2,5 m magasból kell származnia. Ahol erre nincs mód, ott olyan szellőztető berendezést célszerű alkalmazni, amely biztosítja a megfelelő minőségű és összetételű levegő áramoltatását.
Azért is elengedhetetlen odafigyelni a levegő összetételére irodai környezetben – vagy bárhol, ahol szellemi tevékenység zajlik –, mert az agyunk teljesítménye nagyban függ az oxigénellátástól. Az elhasználódott, szén-dioxidban gazdag levegőtől lelassul a gondolkodás, romlik a közérzet. A tiszta levegő 21%-ban tartalmaz oxigént, 78%-ban nitrogént, 1%-ban pedig egyéb gázokat.

Mennyiség
A hőmérséklet és összetétel mellett fontos tényező a mennyiség is. A munkáltató feladata, hogy az irodaépületek minden helyiségében gondoskodjon megfelelő friss levegőtérfogat-áram bejutásáról, aminek mértéke személyenként és óránként 40-45 köbméter.

Kockázatok
Mivel az irodai dolgozók idejük jelentős többségét a négy fal között töltik, egészségügyi szempontból is fontos, hogy milyen körülmények között dolgoznak. A rossz minőségű beltéri levegőnek egészségkárosító hatásai is ismertek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1986-ban ismerte el a „beteg épület szindróma” (Sick Building Syndrome) kifejezést, illetve a betegség létét, ami valójában egy tünetegyüttes, jellemzően nyálkahártya-irritációval és rosszulléttel jár. Az elsődleges kiváltó ok a nem megfelelő légcsere eredménye, a rossz beltéri levegőminőség, de emellett szerepe lehet a tisztítószerekből, műszaki cikkekből kijutó anyagoknak, esetleg a közeli garázsokból származó kipufogógázoknak, de akár a rossz megvilágításnak és a zajnak is a betegség kialakulásában.
A garantált és hatékony levegőcserét beltéren, így irodai környezetben is, manapság szinte lehetetlen egyszerű ablaknyitással megoldani, pedig ez minden munkáltató érdeke a dolgozók egészsége és minőségi munkavégzés körülményeinek megteremtése érdekében. A megfelelő levegőminőség a munkahelyi higiénia fontos eleme, amiről a munkáltatónak köteles gondoskodnia, ehhez pedig mindenképp javasolt szellőztető berendezések használata.

A Lindab megoldásai
A svédországi székhelyű Lindab 1999-ben kezdte meg légtechnikai termékeinek forgalmazását Magyarországon. A Lindab Légtechnika komplett szellőztetési megoldásokat biztosít, az egyedi elemektől a teljes belső szellőzőrendszerekig. A termékterületek magukba foglalják a légtechnikai rendszerek elosztó hálózatainak valamennyi elemét és azok szereléséhez szükséges kiegészítőket. A Lindab kínálatába azon szoftverek fejlesztése is beletartozik, amelyek a komplett szellőztetési és beltéri klimatizációs rendszerek kiválasztását, tervezését és számítási feladatait segítik elő. A Lindab termékekre jellemző a kiváló minőség, a könnyű szerelhetőség és a környezettudatosság, magas színvonalú szolgáltatásokkal kiegészítve.

Vissza

A Lindab
világszerte

Online is
elérhető

Az újítás alapja
a fejlesztés

Partner
a fejlődésben

Rólunk mondták

IKEA

Az IKEA soroksári áruházában, Lindab légtechnika biztosítja a kellemes légkört!

ELI-ALPS kutatóközpont

A Lindab komoly műszaki hátteret biztosított, mely kulcsfontosságú volt a projekünk sikeres megvalósulásában.

Tüskecsarnok

A Lindab Safe anyag- és energiatakarékos, gyorsan szerelhető, biztonságosan és kényelmesen üzemeltethető, tartós rendszer!

Ajánlatot kérek

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF-et.

Kérjen
ajánlatot

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF -et.

+

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Részletek
Elfogadom Elutasítom