Startolnak az újlakásépítések: a levegőjük is jobb lesz

Okos rezsicsökkentés: gépi szellőztetéssel mintegy 90 százalékkal csökkenthető a lakások energiavesztesége

Nemcsak új, de egyre hatékonyabban üzemeltethető és egészségesebb otthonok várnak ránk a lakáspiacon, amennyiben az előrejelzéseknek megfelelően lendületet vesznek az újlakásépítések és lakásfelújítások Magyarországon. Így néhány éven belül az összes új építésű és felújítandó házba kötelező lesz gépi szellőzőrendszert beépíteni, amivel a szellőztetéssel együtt járó energiaveszteség akár 90 százalékkal is csökkenthető. Azonban a gépi rendszerek nemcsak a lakások hőveszteségének minimalizálásához járulnak hozzá, hanem egészségesebbé is teszik otthonainkat – hívják fel a figyelmet a Lindab Kft. szakértői.

Budapest, 2016. április 21. Az elkövetkező években felépülő lakások nemcsak mennyiségi, hanem minőségi elmozdulást fognak hozni a lakáspiacon. A változások jórészt az épületenergetikai előírások szigorításához köthetőek. „Így az újonnan felépülő lakások a korábbinál jobban szigeteltek lesznek, jó hang- és hőszigetelő képességgel rendelkező nyílászárókkal lesznek felszerelve, emellett a korábbinál nagyobb szerepet kapnak a költség- és energiahatékony szellőztetőrendszerek is” – hívja fel a figyelmet Mikó András, a Lindab Kft. ügyvezetője.

Az újépítésű lakások keresletét illetően jellemző adat, hogy míg jelenleg mintegy 3,5 milliárd ember lakik városokban, 2050-re ez a szám akár meg is duplázódhat, így egyre több új lakóépületre lesz szükség világszerte. Magyarországon szintén óriási, 50-100 ezres hiány mutatkozik az új lakások piacán. Az elmúlt évek elhalasztott beruházásait követően ismét megjelent keresletnek, az új lakások értékesítését terhelő ÁFA 2019. december 31-ig tartó 27-ről 5 százalékra csökkentésének, valamint a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek köszönhetően összességében jelentős és tartós fellendülés várható a lakásépítési piacon.

A következő években felépülő lakásoknak azonban meg kell felelniük az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006 (V.24.) TNM rendeletben és az Energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényben foglaltaknak. A két jogszabály 2019-től a középületek, 2021-től pedig minden új építésű épület esetén kötelezően előírja a gépi szellőztetés beépítését. Mindez pont a szigetelési megoldások fejlődésére vezethető vissza, hiszen a helyiségek gyakorlatilag légmentes lezárása egészségügyi és energiatakarékossági problémákat is felvet.

A lakásokban és irodákban egyaránt szükségünk van frisslevegőre, azonban komoly összegeket pazarolunk el, ha az ablakok nyitogatásakor a fűtőtestekkel és a légkondicionálókkal az utcát fűtjük, illetve hűtjük. A modern szigetelésekkel hermetikusan lezárt helyiségekben ráadásul fokozott a penészesedés veszélye, hiszen a főzéstől az emberi test puszta működéséig a legtöbb tevékenység párát termel. A nem szellőző terekben keletkező penész légúti betegségekhez, valamint az épületszerkezet romlásához vezet. Mindezekre a problémákra a legújabb gépi szellőzőrendszerek már hatékony megoldást kínálnak.

A gépileg szabályozott szellőztetőrendszerek a belső páratartalomhoz, a széndioxidszinthez és a mozgáshoz igazodva szellőztetik a lakóhelyiségeket. Ezzel a rendszerek anélkül frissítik a lakterek levegőjét, hogy az ablakok kinyitásával kiengednénk a bent termelt hőt vagy épp hűvöset. A gépi szellőztetéssel mintegy 90 százalékkal csökkenthető a hőenergia-veszteség, ráadásul mivel az automatikus működés miatt nincs szükség a rendszer állandó üzemelésére, számottevő, 15-20 százalékos villamosenergia-megtakarítás érhető el a nem szabályozott rendszerekhez képest.

A hatékony gépi szellőzőberendezések a szélsőségesen hideg téli napokon, valamint a klímaváltozás fokozta extrém nyári melegben eredményezik a legnagyobb megtakarítást, amikor a legtöbb energiát fordítjuk a lakrészekben beállított, komfortos hőmérséklet megtartására. Ugyanis a hőcserélős eszközöknek köszönhetően a benti levegő cseréjekor előmelegített vagy épp hűtött frisslevegő befújásával küszöbölhető ki a szellőztetésből eredő nagyobb mértékű veszteség.

Mindezek mellett a modern szellőzőrendszerek jóval hatékonyabb légszűrésükkel nagyban csökkentik a lakterek légszennyezettségét. A lakásokra jellemző por- és pollenszennyezés kiszűrése például az allergiás betegek életminőségét is nagymértékben képes javítani, miközben a széndioxid-mérgezés veszélye is minimalizálható. „Tehát a gépi szellőberendezések beépítése egyszerre fogja olcsóbbá, fenntarthatóbbá, valamint egészségesebbé tenni otthonainkat” – mondta Mikó András.

***

A Lindab Kft-ről:

A Lindab Kft. a Lindab Group leányvállalataként 25 éve van jelen Magyarországon. A nemzetközi cégcsoport tagjaként a Lindab Kft. légtechnikai rendszerekhez és könnyűszerkezetes épületekhez fejleszt, gyárt és értékesít minőségi termékeket és összetett megoldásokat. A vállalat termékei egyaránt hasznosíthatóak az agrár- és ipari termelésben, az energetikában, a lakó- és irodaházak korszerűsítésében, valamint a honvédelem területén is. A Lindab termékeit és szolgáltatásait a prémium minőség, a könnyű szerelhetőség, valamint az energiahatékonyság és a környezettudatosság jellemzi.  A stockholmi OMX tőzsdén LIAB néven jegyzett, 32 országban jelen lévő és mintegy 5 100 főt foglalkoztató Lindab Group forgalma 2015-ben 7 589 millió svéd korona volt. Az ipari szegmens az értékesítés 80, míg a lakossági  építőipari piac az értékesítések 20 százalékát teszik ki.

Vissza

A Lindab
világszerte

Online is
elérhető

Az újítás alapja
a fejlesztés

Partner
a fejlődésben

Rólunk mondták

IKEA

Az IKEA soroksári áruházában, Lindab légtechnika biztosítja a kellemes légkört!

ELI-ALPS kutatóközpont

A Lindab komoly műszaki hátteret biztosított, mely kulcsfontosságú volt a projekünk sikeres megvalósulásában.

Tüskecsarnok

A Lindab Safe anyag- és energiatakarékos, gyorsan szerelhető, biztonságosan és kényelmesen üzemeltethető, tartós rendszer!

Ajánlatot kérek

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF-et.

Kérjen
ajánlatot

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF -et.

+

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Részletek
Elfogadom Elutasítom