Ömlik kifelé a pénz az épületeinkből

A globális felmelegedés hirtelen már nem a meteorológusok beszélgetéseinek egyik ritkán előforduló témája, hanem olyan dolog, ami mindannyiunkat érint. Manapság mindenki számára világos (nos, kivéve a milliárdos elnököket), hogy a folyamat megfordítása és a természeti erőforrások felhasználásának csökkentése milyen sürgető a számunkra.

Az épületekben hatalmas lehetőség rejlik az energia megtakarítására
Ha most az építőipart tekintjük, látható az energiafelhasználás és a beltéri komfort optimalizálásában rejlő hatalmas potenciál. Az építési ágazat a leghatalmasabb önálló energia-felhasználó Európában. Az összes energia 40%-át fogyasztja el. Az épületek körülbelül 75%-ának alacsony az energia-hatékonysága, aminek oka a rossz légtömörség. Lehet vitatni, hogy a szellőztetés ipar csupán kis szerepet játszik a problémában, de mindenkinek a saját szerepét kell jól játszania az energetikai átalakulásban.

A pénz a feje felett ömlik

A szivárgó légcsatorna-rendszereket megnövelt ventilátor-térfogatárammal kell kompenzálni, ami a készülék elemeinek túlméretezéséhez vezet. Mindez pedig megnövekedett energiafogyasztást, valamint a szükségesnél magasabb költségeket és környezeti hatásokat eredményez. Egy ingatlan-tulajdonos számára a rossz légtömörségű légcsatorna olyan, mintha elfújná a pénzét. Olyan, mintha a feje feletti rendszerből ömlene ki a pénz áradata.

Például, ha egy 1 000 m2-es iroda esetében „A” tömörségi osztályról „C” osztályra vált, azzal körülbelül 500 €-t takarít meg évente az energiaszámláján. Ha nagyobb léptékben gondolkodunk, – az “Európában rejlő energia-megtakarítási potenciál” jelentés szerint – ha az európai épületek légcsatornáinak szivárgását „A” légtömörségi osztályúról „C” osztályúra csökkentjük, azzal 10 TWh-nyi energiát takaríthatnánk meg évente. Ez három nukleáris erőműnek feleltethető meg! Ma a szellőző légcsatorna rendszerek légtömörségének hagyományos követelményei „A” vagy „B” osztályúak. Ha a követelményeket „C” vagy ráadásul „D” osztályúra emelnénk, az óriási hatással lenne mind a környezetre, mind az épületek gazdaságosságára.

Houston, baj van

Ez egy jól ismert mondat, de érvényes az iparunkra is. A baj az, hogy hiába teszteljük és minősítjük számos termékünk teljesítményét egy teljes rendszerben, nem lehetünk biztosak benne, hogy azok a felhasználónál is valós tesztelhető vagy mérthető eredmények lesznek. Jó példák erre a hővisszanyerők. Labor körülmények között mérve és minősítve körülbelül 90% a hatásfokuk. Ha a bevitt energia elvész valahol a rendszerben, valószínűleg a nem tartózkodási zónában szivárgó légcsatornák miatt, az nem tér vissza a hővisszanyerőhöz, ami rossz energiahatékonysági minősítést és elégedetlen megrendelőt eredményez. Ezért mondom, hogy “Houston, baj van.”

Össze kell fognunk

Mi a Lindabnál hiszünk a jócselekedetekben. Mint cég, hatalmas felelősséget vállalunk több szinten, de mindig van több, amit tehetünk, ahogy az egész iparág is tehetne többet. Életbe vágó, hogy az olyan európai szervezetek, mint például a TightVent, tovább folytassák a munkát a jobb tömörségű szellőzőrendszerekért. Mi pedig, a szellőztető ipar szereplőjeként, teljes mértékben támogatjuk ezeket az irányelveket. Világszerte együtt kell működnünk, hogy kezeljük ezt a fenntarthatatlan állapotot, amelybe saját magunkat juttattuk.


Építsünk egy „D” tömörségi osztályú gátat

Valóban szeretnénk még többet hozzátenni, de ugyanakkor úgy érezzük, hogy tükörbe nézhetünk és elmondhatjuk: “Fontos munkát végeztünk ezidáig”. Igen nagy az esélye, hogy már hallott a Lindab Safe-ről és a Safe Click-ről. Ezek „D” tömörségi osztályú – ami a legmagasabb létező követelmény – légcsatorna-rendszerek. A legújabb innovatív termékünk, a térfogatáramot ultrahang segítségével mérő Lindab UltraLink jól példázza a 2020-as EU éghajlati célok támogatására tett erőfeszítéseinket.

De bármilyen fontosak is ezek a találmányok, csupán akkor tudnak segíteni az energiahatékonyság növelésében, ha készen állunk a változtatásra. Rajtunk, mint iparágon múlik, hogy feladjuk-e a régi szokásokat az épületek jobb, fenntarthatóbb üzemeltetése érdekében.

Építsünk együtt gátat és állítsuk me az épületből a szabad levegőbe kiömlő pénzáradatot, hogy azt jobb célra használhassuk fel – erre mondanám, hogy pozitív gondolkodás.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy miért van szükségünk jó szellőzésre és a szellőzés belső hőmérsékletre, egészségre és termelékenységre gyakorolt hatásairól, van egy nagyszerű jelentésünk ebben a témában.

Szerző: Anders Berg

Vissza

A Lindab
világszerte

Online is
elérhető

Az újítás alapja
a fejlesztés

Partner
a fejlődésben

Rólunk mondták

IKEA

Az IKEA soroksári áruházában, Lindab légtechnika biztosítja a kellemes légkört!

ELI-ALPS kutatóközpont

A Lindab komoly műszaki hátteret biztosított, mely kulcsfontosságú volt a projekünk sikeres megvalósulásában.

Tüskecsarnok

A Lindab Safe anyag- és energiatakarékos, gyorsan szerelhető, biztonságosan és kényelmesen üzemeltethető, tartós rendszer!

Ajánlatot kérek

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF-et.

Kérjen
ajánlatot

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF -et.

+

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Részletek
Elfogadom Elutasítom