Mi köze az ultrahangnak és a Dolgok internetének (IoT) a szellőzéshez?

Az emberiség hihetetlenül sok technológiai fejlődést élt már át a történelem során. Váltottunk lovakról kocsikra, színházról televízióra, levelekről telefonra és lemezekről streamelésre. Jelenleg is éppen újabb fejlődésen megy keresztül a szellőzéstechnika, és a bejegyzés címe ugyan nehéz kérdésnek tűnhet, a válasz sokkal logikusabb és értékesebb, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Az elmúlt 5 évben egyre nagyobb számban jelentek meg az energiahatékonysági előírások a világban. Ezek, a belső levegő minőségre fektetett egyre nagyobb hangsúllyal együtt, egyre növelik az igényt új, a levegő minőségét optimalizáló és egyúttal az épületek energiafogyasztását csökkentő technológiák iránt. Itt lép be a képbe az ultrahang és a Dolgok internete (IoT).

Vajon az építőipar is része a problémának?

Tudta, hogy az épületek felelősek az energiafogyasztás 40%-áért és a CO2-kibocsátás 36%-áért az EU-ban? Ezek az adatok sokkolóan hathatnak. Az EU erre reagálva, új rendelkezéseket hozott az energiafogyasztás 20%-kal való csökkentésére 2020-ig. Európa már élen jár az energiahatékonysági politika területén. A legújabb EU rendelkezések szerint, az új épületeknek meg kell felelniük a minimumszabványoknak és nagy hatékonyságú alternatív energetikai rendszerekkel kell rendelkezniük.

Mi a Lindabnál úgy hisszük, hogy a rendeletek önmagukban nem hoznak eredményeket. A célok eléréséhez korlátok nélküli cselekvőkészségre és gondolkodásra van szükség. A szellőzés azon területek közé tartozik, ahol az alternatív gondolkodásmód növelheti a hatékonyságot és csökkentheti a környezeti hatásokat. Mindazonáltal a lehetőségek feltárásához szakítanunk kell a hagyományos gondolkodásmóddal és a régi szokásokkal.

A levegőminőség és az energiafogyasztás közötti ellentét

Az energiatakarékosságra fektetett növekvő hangsúly miatt egyre általánosabbá vált az alacsony térfogatáramú szellőzőrendszerek alkalmazása. Ez növelte a keresletet az alacsony térfogatáram mellett is nagy pontosságú mérőműszerek és módszerek iránt.

A szellőzőrendszerekben a mai napig a légcsatornába beépített mérőket alkalmaznak, amelyek akadályozzák a légáramot és gyűjtik a port. Ez a régi technológia nem túl hatékony a modern szellőzőrendszerekben. Az optimális belső komfort biztosítása szemben áll az energiafogyasztás minimalizálásával.

A Lindab nem fél a kihívásoktól, ezért a mérőműszerek méretére, elhelyezésére vagy használatára való koncentrálás helyett alternatív megoldásokat keresett. A stabil, pontos és egyértelmű mérőműszer egy optimális szabályozással rendelkező rendszert hoz létre. Az öndiagnosztika és az eredmények kijelzése lehetővé teszi a felhasználók, a háztulajdonosok és a karbantartó személyzet számára a rendszer optimális üzemeltetését annak teljes élettartama alatt.

Ezen a ponton válik az ultrahangból, mint mérési módszerből értékes eszköz.

Ultrahang, a klasszikus “win-win”

Képzeljünk el egy szellőzőrendszert a légáramot semmilyen módon nem akadályozó mérőműszerrel. Egy ilyen rendszer előnyei túl mutatnak a magas energiahatékonyságon, hiszen a rendszer könnyebb tisztítása és karbantartása is biztosított. Ráadásul az ultrahang segítségével nyomásesés nélkül mérhető a térfogatáram a teljes tartományban. Az új ultrahangos technológia zavartalan légáram és kisebb nyomásesés biztosításával optimalizálja a légáramot és a szellőzőrendszer általános hatékonyságát.

A légcsatornákra szerelt érzékelők – benyúló alkatrészek hiányában – a por összegyűjtése és a légáram akadályozása nélkül mérik a térfogatáramot és a hőmérsékletet. Ez lehetővé teszi a légsebesség nagy pontosságú mérését már 0,5 m/s-tól. A pontos mérés lehetővé teszi a teljes levegőfogyasztásnak és egyúttal a szellőzőrendszer energiafelhasználásának szabályozását és csökkentését. Ez csökkenti a szellőzőrendszerekre költött időt és pénzt – klasszikus értelemben vett “win-win” helyzet a környezet és a gazdasági szempontok számára.

Ahogy az elején említettük, van értelme kapcsolatot keresni az ultrahang és a szellőzés között. És mivel a Dolgok internete (IoT) és a felhő alapú megoldások egyre általánosabb részévé válnak a hétköznapjainknak, már elkezdtük előkészíteni az UltraLink-et a jövőre, ami mondhatni már el is érkezett. Ha többet szeretne tudni arról, hogyan alkalmazzuk az ultrahangot a szellőzőrendszereinkben, itt további információkat olvashat a szabadalmazott UltraLink termékünkről.

Írta Torbjörn Bruzelius

Vissza

A Lindab
világszerte

Online is
elérhető

Az újítás alapja
a fejlesztés

Partner
a fejlődésben

Rólunk mondták

IKEA

Az IKEA soroksári áruházában, Lindab légtechnika biztosítja a kellemes légkört!

ELI-ALPS kutatóközpont

A Lindab komoly műszaki hátteret biztosított, mely kulcsfontosságú volt a projekünk sikeres megvalósulásában.

Tüskecsarnok

A Lindab Safe anyag- és energiatakarékos, gyorsan szerelhető, biztonságosan és kényelmesen üzemeltethető, tartós rendszer!

Ajánlatot kérek

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF-et.

Kérjen
ajánlatot

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF -et.

+

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Részletek
Elfogadom Elutasítom