Mi az a BIM?

Az épületinformáció-modellezésről (BIM) legalább annyi féle felfogás létezik, ahány BIM felhasználó – vagy aspiráns – van. Mi ennek az oka? Valószínűleg az, hogy a BIM mindenre kiterjedő elképzelése számos különböző érdekelt felet köt össze és nyújt valamennyiüknek specifikus előnyöket. Szóval mi is valójában a BIM?

Nos ez nem csupán az épület 3D-s megjelenítését jelenti. A BIM sokkal inkább geometriákhoz kötött, strukturált adathalmaz – az épület digitális leképezése, amely megmutatja, hogy mi mihez hogyan kapcsolódik és biztosítja, hogy minden illeszkedjen egymáshoz. Minden, az épület helyiségeitől és rendszereitől egészen a helyiségekben elhelyezett termékek típusáig. A BIM használata egy munkamódszer, amely javítja a folyamatokat és koordinál mindent, ami az információhalmazhoz kapcsolódik. Ennek megfelelően egy együttműködési eszköz az építkezés valamennyi résztvevője számára, az építészektől és szakági tervezőktől, a kivitelező brigádokon és beszállítókon át, egészen a jövőbeli létesítményvezetőkig.

Valójában a BIM az építési projekt vezérfonala vagy DNS-e. Alkalmazható az épület teljes életciklusa alatt az első koncepciótervtől a végső lebontásig.

Miért használjak BIM-et?

Egyszerűen azért, mert a BIM magasabb értéket teremt mindenki számára!

Építészek és mérnökök

Az építészek és mérnökök számára mindig nehézséget okozott a számos szakág koordinálása az építési projektek tervezése során. A BIM-mel a tervezési folyamat dokumentumalapú projektfázisait felváltja egy inkább együttműködés és modell alapú megközelítés. Ilyen módon minden szakág a tervezési folyamat korai szakaszában részt tud venni olyan fontos döntések meghozatalában, mint az épület tájolása és fő építőanyagainak megválasztása.

Kivitelezés

A kivitelező csapat teljes hozzáféréssel rendelkezik az építési anyagokkal kapcsolatos információkhoz a kivitelezés során. Nem csupán a külső megjelenésükhöz, hanem az összes szerelési és karbantartási információhoz.

Kockázatkezelés

Mára igen összetetté váltak az építési projektek. A BIM összegyűjt minden adatot az épület minden alkotóeleméről és bármilyen célra hozzáférhetővé teszi azokat mindenki számára. A BIM ütközésvizsgálat segítségével előzi meg a fejlesztés és a kivitelezés különböző fázisaiban jelentkező hibákat. Ezáltal csökken a hibák és ellentmondások kockázata, valamint minimálisra csökkennek a felesleges kiadások.

Tulajdonos / Létesítményvezető

A BIM megadja az épület üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges információkat. Ezek akkor is értékes adatok, amikor átépítésre vagy felújításra kerül sor.

Az én nézőpontom szerint a BIM minden érintett fél számára a jövedelmezőség és a hatékonyság növelésének egyik módja az épület teljes élettartama alatt, a digitalizálásnak, valamint a technológia és az együttműködő munkaszervezés kiaknázásának köszönhetően. Más megfogalmazásban: A BIM átemeli a kivitelezést a XXI. századba. Legyünk üdvözölve!

Írta Jan Behrens, 2016. augusztus 19.

Vissza

A Lindab
világszerte

Online is
elérhető

Az újítás alapja
a fejlesztés

Partner
a fejlődésben

Rólunk mondták

IKEA

Az IKEA soroksári áruházában, Lindab légtechnika biztosítja a kellemes légkört!

ELI-ALPS kutatóközpont

A Lindab komoly műszaki hátteret biztosított, mely kulcsfontosságú volt a projekünk sikeres megvalósulásában.

Tüskecsarnok

A Lindab Safe anyag- és energiatakarékos, gyorsan szerelhető, biztonságosan és kényelmesen üzemeltethető, tartós rendszer!

Ajánlatot kérek

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF-et.

Kérjen
ajánlatot

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF -et.

+

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Részletek
Elfogadom Elutasítom