Lakásszellőztetés – Passzívház

Benécs József 2004 óta foglalkozik passzívházakkal. 2007-ben alapította meg társaival a Passzívház Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Osztrák-Magyar Kft.-t.

A cég profilja: passzívházak és hagyományos családi házak tervezése, kivitelezése; szaktanácsadás, felelős műszaki vezetés, műszaki ellenőri feladatok ellátása; geotermikus talaj-kollektorok tervezése, beépítése; hőszivattyús szellőztető berendezések telepítése, karbantartása; hővisszanyerős szellőztető rendszerek tervezése és kivitelezése.

Az energiahordozók egyre többe kerülnek, ezért a felhasználásuk során érdemes megfontolni, hogyan tudjuk a felhasználást csökkenteni, ezzel a költségeket minimalizálni. Az egyik lehetséges jó választás épületeink esetében a passzívház-építési (felújítási) technológia.

Passzívházakról akkor beszélhetünk, ha a higiéniai szempontból szükséges és elégséges szellőzőlevegővel képesek vagyunk annyi hőenergiát egy adott épületbe bejuttatni, amivel az épületben tartózkodók termikus komfortja biztosítható. A passzívházak esetén az egyik legfontosabb feladat a hőenergia megőrzése, aminek egyik záloga éppen a légtömörség. A légtömörség növekedésével fokozott figyelmet kell fordítani a szellőztetésre, az épületben tartózkodók higiénés igényeire való tekintettel. Ennek kapcsán a szellőztetés közben kialakuló energiaveszteségre kell valamiféle jó megoldást találni. Szellőztetni, de közben a hőenergiát megtartani. Erre találták ki a hővisszanyerős szellőztetőberendezést.

Ha az energiahatékony lakásszellőztetésre nem fordítanak kellő figyelmet a tervezés és kivitelezés során, akkor gyakorlatilag pazarolják a fűtési energiát, ezzel pedig a fűtésre fordított forintokat. Rosszabb esetben nedvességgel, magas páratartalommal, emiatt akár penészesedéssel is találkozhatunk, de a nem látható veszélyeket is meg kell említeni, többek között a CO₂-t. Érdemes megnézni a CDL210 beltéri levegőminőség-mérővel készült méréseket, amelyekből kiderül, hogy az éjszakai szellőztetés elmaradása esetén a szén-dioxid-tartalom drasztikusan megemelkedik .

Ez általában fejfájást, levertséget, rossz közérzetet eredményez. Mindez elmarad, ha az éjszaka folyamán is ugyanolyan tiszta és friss levegőnk van a hálószobában, mintha csak odakint lennénk. Ehhez szükséges a hővisszanyerős szellőztető berendezés és a hozzá kapcsolódó légvezetési rendszer.

A meglévő épületekben a szellőztető rendszer megvalósításának egyetlen korlátja a saját ötlettelenségünk vagy túlzott körülményességünk lehet, pedig problémamentesen megoldható az utólagos kivitelezés, akár társasházi lakások felújításánál is. Felkészült szakmabeliekkel érdemes terveket készíttetni, és számításokkal ellenőrizni az elképzeléseket.

Passzívház Kft.

cím: 2100 Gödöllő, Blaháné út 50.
9024 Győr, Babits Mihály út 17/A    (Babits Irodaház)

web: http://passzivhaz.info.hu

telefon:  +36 28 530 217; +36 96 254288

Vissza

A Lindab
világszerte

Online is
elérhető

Az újítás alapja
a fejlesztés

Partner
a fejlődésben

Rólunk mondták

IKEA

Az IKEA soroksári áruházában, Lindab légtechnika biztosítja a kellemes légkört!

ELI-ALPS kutatóközpont

A Lindab komoly műszaki hátteret biztosított, mely kulcsfontosságú volt a projekünk sikeres megvalósulásában.

Tüskecsarnok

A Lindab Safe anyag- és energiatakarékos, gyorsan szerelhető, biztonságosan és kényelmesen üzemeltethető, tartós rendszer!

Ajánlatot kérek

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF-et.

Kérjen
ajánlatot

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF -et.

+

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Részletek
Elfogadom Elutasítom