Kevesebb hiányzást és jobb teljesítményt eredményez a korszerű irodaszellőztetés

Harmadával csökkentheti a betegség miatti munkaidő kiesést a professzionális gépi szellőztetéssel elérhető frisslevegő és szennyezés-szűrés

​Mintegy 35 százalékkal csökkentheti a rövid távú, betegség miatti hiányzások számát, és 10 százalékkal növelheti az irodai dolgozók munkahatékonyságát az irodahelyiségek megfelelő frisslevegő-ellátása és légszűrése.
Így a korszerű gépi szellőztetés mára a munkahelyi egészségügyi feltételek, valamint az energia- és munkahatékonyság szempontjából is alapkövetelménnyé vált, a komplett rendszerekbe építhető tűzbiztonsági elemekkel pedig a személy- és vagyonvédelem is fokozható. Jó példa ennek megvalósítására Magyarországon a budapesti Corvin-negyed. Az itt felépült irodaházak, bevásárlóközpont és lakóházak egyaránt modellként szolgálhatnak a modern szellőzéstechnikával elérhető hatékonysági és biztonsági előnyök terén – emelik ki a légtechnikai berendezéseket tervező és gyártó Lindab Kft. szakértői.

Budapest, 2016. július 19. A World Green Buildings Council (WGBC) legfrissebb felmérései szerint akár 35 százalékkal is csökkenthető a rövid, betegség miatti hiányzások száma az irodahelyiségek kellően hatékony szellőztetésnek köszönhetően. Ahogy a légtechnikai berendezéseket tervező és gyártó Lindab Kft. szakértői kiemelik, a korszerű gépi szellőztetés legfőbb feladata, hogy egészséges levegőt nyújtson az épületben tartózkodók számára, különösen azoknak a dolgozóknak, akik napi nyolc-tíz órát töltenek az adott irodaházban. Emellett az olyan általános tünetekért is a rossz szellőztetés okolható, mint a fejfájás, fáradtság, vagy épp a szemek, a torok és a tüdő irritációja.
„Minden munkavállalónak alapvető joga, hogy biztonságos és egészséges munkahelyen dolgozzon. Az irodaházakban ezért gondoskodni kell a külső por-szennyezések, a bent termelődő széndioxid-túltermelődés és a különféle irodai gépek – nyomtatók, fénymásolók – okozta káros kibocsátás mérsékléséről is. Minderre a modern, komplex szellőztetőrendszerek kínálnak megoldást” – mondta Mikó András, a Lindab Kft. ügyvezető igazgatója és vezető légtechnikai szakértője.
Magyarországon az Egészségügyi Minisztérium és a Szociális és Családügyi Minisztérium „a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről” szóló együttes rendelete (3/2002 (II. 8.)), valamint a Munkavédelmi törvény határozza meg az elvárt követelményeket. Eszerint a zárt munkahelyek szellőztetése során figyelembe kell venni a légszennyezettség mértékét, illetve az egy időegység alatt felszabaduló szennyezőanyag tömegét és a helyiség térfogatát. Ezek alapján tervezhető meg a befúvandó légmennyiség optimális szintje.
A felmérések szerint az irodai munkavégzési hatékonyság is mintegy 10 százalékkal javulhat a korszerű gépi irodaszellőztetésnek köszönhetően. A megfelelő frisslevegő-ellátás, illetve a por-szennyezés kiszűrése nélkül ugyanis a gépeléstől a feladatok átlátásáig és elsajátításáig terjedő tevékenységek jóval több időt vesznek igénybe. A helyzetet tovább súlyosbíthatja a helyiségek rossz hőmérséklet-szabályozása is: a kutatások szerint a túl hűvös helyiségekben 4, a túl meleg irodákban pedig 6 százalékkal csökkenhet a munkahatékonyság.
Éppen ezért az automatikus üzemű szellőztetés egyre inkább alapkövetelménnyé válik a hazai irodaház-építéseknél is. Jó példa erre a Futureal csoport beruházásában megvalósult budapesti Corvin Sétány projekt, ahol a Corvin Plaza bevásárlóközpont, az iroda- és lakóházak kialakítása során kiemelt figyelmet fordítanak ezekre a szempontokra. Az átadás előtt álló Nokia Towerben például az épület befúvóit, vagyis anemosztátjait, illetve a szellőztetésbe beépíthető tűzbiztonsági elemeket, tűz- és füstcsappantyúkat is a Lindab Kft. szolgáltatja. Emellett a Corvin Plazában és a Cordia lakóépületekben is Lindab légcsatornák és befúvók látják el a helyiségeket friss levegővel. A Lindab volt a szellőztetőrendszer beszállítója továbbá a budapesti Vision Tower irodaprojektnek, illetve a nagybányai Gold Plaza bevásárlóközpontnak is, melyeket a Futureal fejlesztett.
„A Corvin-negyedben már megvalósult, a közeljövőben elkészülő és hamarosan megkezdődő építési munkálatokban az első perctől együtt dolgozunk a beruházó Futureal céggel, így igyekszünk az egészségügyi, komfort és hatékonysági szempontból is optimális szellőztetési megoldást kidolgozni az ide költöző lakók és az irodai dolgozók számára.” – mondta Mikó András.


A Lindab Kft-ről:
A Lindab Kft. a Lindab Group leányvállalataként 25 éve van jelen Magyarországon. A nemzetközi cégcsoport tagjaként a Lindab Kft. légtechnikai rendszerekhez és könnyűszerkezetes épületekhez fejleszt, gyárt és értékesít minőségi termékeket és összetett megoldásokat. A vállalat termékei egyaránt hasznosíthatóak az agrár- és ipari termelésben, az energetikában, a lakó- és irodaházak korszerűsítésében, valamint a honvédelem területén is. A Lindab termékeit és szolgáltatásait a prémium minőség, a könnyű szerelhetőség, valamint az energiahatékonyság és a környezettudatosság jellemzi. A stockholmi OMX tőzsdén LIAB néven jegyzett, 32 országban jelen lévő és mintegy 5 100 főt foglalkoztató Lindab Group forgalma 2015-ben 7 589 millió svéd korona volt. Az ipari szegmens az értékesítés 80, míg a lakossági építőipari piac az értékesítések 20 százalékát teszik ki.

Vissza

A Lindab
világszerte

Online is
elérhető

Az újítás alapja
a fejlesztés

Partner
a fejlődésben

Rólunk mondták

IKEA

Az IKEA soroksári áruházában, Lindab légtechnika biztosítja a kellemes légkört!

ELI-ALPS kutatóközpont

A Lindab komoly műszaki hátteret biztosított, mely kulcsfontosságú volt a projekünk sikeres megvalósulásában.

Tüskecsarnok

A Lindab Safe anyag- és energiatakarékos, gyorsan szerelhető, biztonságosan és kényelmesen üzemeltethető, tartós rendszer!

Ajánlatot kérek

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF-et.

Kérjen
ajánlatot

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF -et.

+

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Részletek
Elfogadom Elutasítom