Új légtechnika szaküzlet nyílt Biatorbágyon – Friss levegő biztosítása energiatakarékos megoldással

Biatorbágy, 2014. október 1. – A Lindab Kft. Szakmai Nyílt Napja keretében, új légtechnika szaküzlet megnyitásával egybekötött gyárlátogatásra is sor került. A biatorbágyi telephelyen, ahol eddig a légtechnikai termékek gyártása, a raktár, a logisztika és az iroda kapott helyet, a cég, piaci terjeszkedési törekvéseit támogatva, megnyitotta légtechnika szaküzletét, amely várhatóan merőben új ügyfélkör igényeire is fókuszál kínálatával.

Rickard Lindqvist, az orosz, a kelet-európai és a török régióért felelős Lindab AB Regionális igazgatója köszöntötte a résztvevőket és az új beruházás kapcsán kiemelte, hogy a cég magyarországi ventiláció üzletága a régió egyik legsikeresebb területe, amelynek szakembereire nem csak országos, de regionális szinten is fokozottan számítanak.

A jövő leggyorsabban fejlődő piacát megcélozva, a közel 10 millió forintos beruházással a Lindab Kft. október 1-jével megnyitotta légtechnika szaküzletét. „Kisebb épületek szellőzőrendszereire több figyelmet kívánunk fordítani a jövőben. A kétlépcsős stratégiaváltás eredményeként, az új légtechnika szaküzlet létesítése a cég részéről egy új vevőkör felé történő nyitás első lépése is, akiket eddig méretüknél és hitelképességüknél fogva nem szolgáltunk ki. Ezen új partnerek közé tartozhatnak középületek, iskolák, tornatermek, üzlet- és vendéglátóhelységek kivitelezésével foglalkozó kisebb cégek, de akár magánszemélyek is, családi házak esetén” – mondta Mikó András, a Lindab Kft. üzletágvezetője.

Az európai országok tapasztalatai szerint a kiskereskedelmi szaküzlet egy megfelelő csatorna a kisebb vevők, illetve a lakosság elérésére, ahol a rendszer megépítéséhez szükséges minden alkotóelem egyszerre beszerezhető. „Szaküzletünkben elsősorban kisebb épületek-, üzlethelyiségek-, lakások- és családi házak szellőztetésével kapcsolatos megoldásaink és termékeink vásárolhatók meg, továbbá a légtechnikai szereléshez szükséges kiegészítők, eszközök, szerszámok, védőfelszerelések is elérhetők. A nyitvatartási idő alatt mérnök kollégáink tervezési és kivitelezési szaktanácsadással állnak minden érdeklődő szakember, építkező rendelkezésére” – tette hozzá az üzletágvezető.

Takács János, a Svéd Kereskedelmi Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy az általa képviselt teljes üzleti közösség nevében büszke a Lindabra. A Kamara 100 svéd érdekeltségű céget tudhat tagjai közt, amelyek az elmúlt 10 év során 1,5 milliárd dollárnyi beruházással járultak hozzá hazánk gazdasági fejlődéséhez és jelenleg 14.000 főt foglalkoztatnak. A továbbiakban a befektetők számára előnyös üzleti környezet kialakításának fontosságára hívta fel a figyelmet az egész ország vonatkozásában.

Tarján István, Biatorbágy város polgármestere elmondta, hogy Lindab, mint a város 10 legsikeresebb cégének egyike, kiemelt szerepet kap Biatorbágy életében, nem csak üzleti súlyánál fogva, de alkalmazottainak egyharmada is a helyi lakosok közül kerül ki. Továbbá biztosította a céget, hogy helyi önkormányzati beruházások során is keresni fogja a lehetőségeket a velük való együttműködésre a városvezetés.

„Az elmúlt évben, Pest Megyében a foglalkoztatottak száma 6%-kal növekedett” – emelte ki beszédében Dr. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Ez nagymértékben az innovatív befektetéseknek köszönhető; a korábbi hónapokban, Pest megyében átadott kínai, magyar és amerikai beruházásokat most a svéd érdekeltségű Lindab cég követte, az új légtechnika szaküzlet megnyitásával. A beruházások kapcsán a kormánymegbízott úr utalt az egyszerűsített engedélyeztetési rendszerre, a bürokráciát csökkentő, akár 100 nap leforgása alatt megvalósuló hatékony ügyintézésre (Németországban 200-220 nap). Országos szinten elmondta, hogy az elmúlt évben 10,2%-ról 7,8%-ra csökkent Magyarország munkanélküliségi rátája, amely egyúttal a legnagyobb mértékű csökkenést is jelenti a 28 EU tagállam között.

A jelenlegi szaküzlet megnyitása egy „pilot project”, melynek sikere esetén, az elkövetkezendő 3-5 évben, országos szinten további négy hasonló bolt megnyitását is tervezi a cég, ami egyben 12-15 új munkahelyet is eredményez.

A légtechnikai rendszerek jelentősége

A jövőben életbe lépő direktívák környezetvédelmi és népegészségügyi jelentőséggel rendelkeznek. Életünk idejének jelentős részét (a városi emberek akár 70% is) zárt térben, valamilyen épületben töltjük. A modern épületekkel szemben támasztott energetikai követelményeknek megfelelően az épületeket „hermetikusan” lezárjuk, így az élethez szükséges friss levegőt csak az ablakok kinyitásával vagy megfelelő szellőzőrendszerek beépítésével nyerhetünk. Szellőztetés nélkül jelentősen romlik a beltéri levegő minősége, melynek hatására gombák, kórokozók, széndioxid és szennyező anyagok szaporodnak el a zárt terekben. Ez, az életminőség romlásával egészségügyi problémákhoz vezethet, amellett, hogy rontja az épületek állagát is. A nyitott ablakokon keresztül egyrészt szennyezőanyagok (por, zaj, füstgázok, stb.) jutnak be az épületbe, másrészt elpazaroljuk a fűtésre vagy hűtésre fordított energiát, a nulla energiafelhasználás pedig ilyen módon nem kivitelezhető.

IMG_5575

Épületek energiatakarékossága a megfelelő szigetelesésen, a hatékony nyílászárokon valamit az energiatakarékos épületgépészeti és épületvillamossági rendszereken alapszik. Ha energiatakarékosan akarjuk a zárt élettereinkben a tiszta, friss levegőt biztosítani, akkor hővisszanyerővel ellátott gépi szellőzésre van szükségünk. Az ilyen szellőzés az épületgépészeti rendszer részeként a beépített energiatakarékos rendszerek pozitív hatásait megőrizve biztosítja a jó életminőséghez szükséges szabályozott mennyiségű, kezelt, friss levegőt, és a passzívházak esetén az éjszakai passzív hűtést.

2019 – 2021 direktívák

A szaküzlet nyitásával megcélzott terület a jövő leggyorsabban fejlődő piaca lehet a cég számára. Az erre utaló folyamatok már Magyarországon is elindultak. A 2010/31 EU épületenergetikai irányelv alapján, 2019-től kezdve minden új középület, 2021-től kezdve pedig minden új épület energiafelhasználása közel nulla lehet. Minden új épületnek helyben megújuló energiát kell előállítaniuk és használniuk. Ezek a modern épületek csak hővisszanyerős gépi szellőzés alkalmazása mellet válnak az emberek számára élhetővé.

A 2012/27/ EC energiahatékonysági irányelv értelmében pedig, az állami tulajdonban lévő középületek 3%-át minden évben fel kell újítani, illetve a vállalatoknak 2015 végéig energia auditot kell végezniük, amelyet azután 4 évente meg kell ismételniük. Ezen szabályozások merőben új képzési igények megjelenését és hatalmas új piaci lehetőségeket jelenthetnek a szegmens szereplői számára.

A Lindab, magas színvonalú, az energiafelhasználás hatékonyságát maximalizáló légtechnikai megoldásokkal rendelkezik, és ezeket teszi elérhetővé új szaküzletén keresztül szélesebb körben, mostantól már a kisebb ügyfelek számára is.

HÁTTÉRANYAG

Lindab cégcsoport

A svéd érdekeltségű Lindab egy nemzetközi cégcsoport, mely fejlesztői, gyártói és kereskedelmi tevékenységet végez a svédacél alapanyagokból készült légtechnikai és épületrendszer elemek és megoldások területén. A Lindab cégcsoport forgalma 2013-ban 6 523 millió svéd korona volt, amely 32 ország, hozzávetőleg 4 400 dolgozója valósított meg. Teljes értékesítésük mintegy 24%-áért felelős a Közép- és Kelet-Európai régió. A Lindab tőzsdére bevezetett cég, a stockholmi OMX skandináv tőzsdén tartják nyilván, LIAB néven.

Lindab Kft. Légtechnika

A cég 1991-óta, a svéd központ leányvállalataként működik hazánkban, a légtechnikai termékek 1999-től kezdődően kerültek a magyar piacon is bevezetésre. A Lindab Légtechnika komplett szellőztetési megoldásokat biztosít, az egyedi elemektől a teljes belső szellőzőrendszerekig. A termékterületek magukba foglalják a légtechnikai rendszerek elosztó hálózatainak valamennyi elemét és azok szereléséhez szükséges kiegészítőket. Az üzletág kínálatába azon szoftverek fejlesztése tartozik még, melyek a komplett szellőztetési és beltéri klimatizációs rendszerek kiválasztását, tervezését és számítási feladatait segítik elő. Termékeikre jellemző a kiváló minőség, a könnyű szerelhetőség és a környezettudatosság, melyet magas színvonalú szolgáltatásokkal kiegészítve kínálnak.

Passzívház minősítés

A passzívházak olyan épületek, amelyeknek az éves fűtési hőenergia igénye olyan csekély, hogy nincsen szükség külön aktív fűtési hőtermelésre: a maradék hő az egyébként is szükséges befújt levegő segítségével bevezethető. Általában ez a helyzet, ha a (tényleges) fűtési energiamutató legfeljebb 15 kWh/(m2 év) évente, az összes primerenergia mutató max. 120kWh/(m2 év) háztartási árammal együtt.

A passzívházak megvalósítása magas követelményeket támaszt a felhasznált komponensekkel szemben:

  • Épülethatároló szerkezetek U-értéke max. 0,15 W/(m2K)
  • Hőhídmentes kivitel
  • Légtömör kivitelezés szükséges, az n50 légtömörség mérés értéke 50 Pa túlnyomás és vákuum esetén nem lépheti túl a 0,6 h-1 értéket.
  • Az ablakok összesített U-értéke 0,8 W/(m2K) alatt kell, hogy legyen.
  • Hatékony hővisszanyerős szellőztetés szükséges (nWRG>75%, PHI tanúsítvány szerint), alacsony áramfogyasztás mellett (< 0,45 Wh/m3 szállított levegőtérfogatnál).
  • 0,8 W/(m2K) alatti U-értékkel rendelkező üvegezés, magas összenergia átbocsátási tényezővel (g>50%), amellyel a nettó hőnyereség télen is biztosítható.
  • A HMV előállítása és elosztása a lehetős legkisebb hőveszteséggel.
  • Hatékony háztartási villamosenergia felhasználás.

A felsoroltaknak való megfelelés szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy egy ház passzívház legyen. Csupán az összes komponens együttes hatásának figyelembe vételével érhető el, hogy passzívházat építsünk.

A passzívház tanúsítást a darmstadti Passzívház Intézet által felhatalmazott minősítő szervek végezhetik el. A tanúsítás során a szükséges okmányokat – tervdokumentációk, műszaki információk, adott esetben termék-adatlapokkal, a légtömör épületburok igazolása a DIN EN 13829 szerint, a szellőztető-berendezés szabályozási jegyzőkönyve, építésvezetői nyilatkozat, fényképek és egyéb igazolások – ellenőrzik. A tanúsítvány megadása a bemutatott dokumentumok helyességét állapítja meg, azonban ez nem vonatkozik a kivitelezés felügyeletére, sem pedig a felhasználói magatartás ellenőrzésére.

Oszd meg másokkal is...Share on Facebook0
További cikkeink

Cookie-szabályzat

A weboldalunkon „cookie” technológiát használunk. A felhasználói aktivitás rögzítése és annak értékelése a Lindab site fejlesztése érdekében történik abból a célból, hogy az még jobban használható legyen az Ön számára.

Az oldalunkon használt Google Analytics, cookie információkat gyűjt arról, hogy a látogatók hogyan használják a portált. Minden információ (böngésző használat, új látogatók száma, látogatás időtartama, forgalom forrásai, látogatói folyamatok stb.) névtelenül kerül összegyűjtésre és elküldésre a Google Analytics szerverre azzal a céllal, hogy javítani tudjunk a weboldalunk által nyújtott szolgáltatásainkon.

Természetesen cookie-k nélkül is látogathatja honlapunkat. Ön megakadályozhatja, hogy cookie-k tárolódjanak a merevlemezén úgy, hogy a böngészője beállításainál kiválasztja a cookie-k engedélyezését tiltó pontot, továbbá a számítógépéről bármikor törölheti a már elfogadott cookie-kat. Ha Ön nem engedélyez cookie-kat, tudnia kell, hogy ezzel esetleg korlátozza kínálatunk egyes részeinek működését.

Bezár